ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ MARIE BLANCHE 2021

Η Βιβλιοθήκη Marie Blanche λειτουργεί ως ανεξάρτητο παράρτημα της δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό του Οργανισμό (ΔΟΠΑΠ). Για τον προγραμματισμό είναι υπεύθυνο 6μελές εφορευτικό συμβούλιο και η λειτουργία της αποτελεί ευθύνη της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ (ΑΜΚΕ).

Ο πυρήνας της συλλογής δωρήθηκε από την οικογένεια της Marie Blanche Σαρίκα και η βιβλιοθήκη πήρε την ονομασία της προς τιμήν της. Η Marie Blanche Σαρίκα υπήρξε άνθρωπος καλλιεργημένος με ευρύτατα ενδιαφέροντα, τα οποία αντανακλώνται στη συλλογή της. Η δωρεά αυτή απετέλεσε και τον πυρήνα της βιβλιοθήκης, ο οποίος εμπλουτίστηκε με τις προσφορές ερευνητών και μελετητών, όπως οι: David Turner, Ευγενία Δρακοπούλου, Jan Sanders, Πασχάλης Κιτρομηλίδης (μέλος της Ακαδημίας Αθηνών), Λούκα Κατσέλη (οικονομολόγου και πολιτικού) και πολλών άλλων δωρητών, η προσφορά των οποίων αναγνωρίζεται εδώ με ευγνωμοσύνη για την ανάληψη κοινωνικής ευθύνης.

Η Βιβλιοθήκη Marie Blanche περιλαμβάνει πολύτιμες σταχώσεις των τελευταίων αιώνων, οι οποίες συντηρήθηκαν με την οικονομική ενίσχυση του Αθανάσιου Μαρτίνου και της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ. Περιέχει βιβλία σε πέντε γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά και, βεβαίως, ελληνικά.

Στόχος τη Βιβλιοθήκης από την ίδρυσή της λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, τον Ιούλιο του 2018, ήταν η δημιουργία ενός χώρου συνάντησης και διάδρασης μεταξύ των μελών των τοπικών κοινοτήτων, καθώς και η ισχυροποίηση του αισθήματος της κοινοτικής ταυτότητας. Παράλληλα, σκοπός της Βιβλιοθήκης ήταν η υλοποίηση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων ευρύτερης απήχησης. Προς αυτόν τον σκοπό, η Βιβλιοθήκη συνεργάστηκε με φορείς όπως: το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας (American College of Greece), τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου (ΔΟΠΑΠ), την Περιφέρεια Αττικής, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και άλλους οργανισμούς αντίστοιχου προσανατολισμού. Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη τη στιγμή αυτή συνεργάζεται με φορείς του γαλλικού κράτους και ιδιαίτερα με υπεύθυνους του δήμου της Brive-la-Gaillarde, όπου φιλοξενείται το ετήσιο φεστιβάλ βιβλίου της Γαλλίας για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των βιβλιοθηκών, την ανάπτυξη διμερών πολιτιστικών προγραμμάτων και τη στήριξη της γαλλοφωνίας, προς όφελος τόσο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και των Γάλλων που διαμένουν στην Αττική. Συνολικά, η πολύγλωσση αυτή βιβλιοθήκη στοχεύει στο βίωμα μιας ολιστικής εμπειρίας των πολιτισμών που βρίσκονται πίσω από τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Με αυτόν τον στόχο, συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Tην ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022, η Βιβλιοθήκη διοργανώνει σειρά εβδομαδιαίων διαδικτυακών συναντήσεων, η μορφή των οποίων επιβλήθηκε από τις συνθήκες της πανδημίας και οι οποίες υλοποιούνται μέσω της πλατφόρμας zoom.

Οι κύκλοι «Το Ιερό στην Τέχνη» με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών με διεθνή παρουσία και «Το Βιβλίο ως Κείμενο και Αντικείμενο» διοργανώθηκαν με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και θα βρίσκονται αναρτημένοι στην ενότητα των περασμένων εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. «Οι Διαλέξεις του Φουαγιέ», αποτελούν διακριτό κύκλο που διοργανώθηκε με την υποστήριξη και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, και ο οποίος στοχεύει στην ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ ερευνητών, καλλιτεχνών και του καλλιεργημένου κοινού.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΙΝΟΣ

Η Πολιτιστική Εταιρεία ΑΙΝΟΣ ιδρύθηκε από τη Δρ Νίκη Τσιρώνη και την Βερονίκ Μάγκνες, με τους John Leatham και Γιώργο Μητρόπουλο, στην Αθήνα το 1999, ως συνέχεια της Εταιρείας Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σκοπός του ΑΙΝΟΥ είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, των τεχνών, της ιστορίας και της φιλοσοφίας και της σχέσης τους με τον σύγχρονο πολιτισμό μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, πολιτιστικά ταξίδια και οπτικοακουστικές παραγωγές (ντοκυμαντέρ και  video art).

Ο ΑΙΝΟΣ προωθεί τη διάδοση της γνώσης και του πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των κειμένων της αρχαιότητας και του Βυζαντίου και τη διαλεκτική σχέση μεταξύ της ιστορίας και της σύγχρονης ζωής. Ο ΑΙΝΟΣ έχει συνεργαστεί με διάφορους ελληνικούς και διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών – Harvard University, Washington DC, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο Simon Fraser,  Vancouver, Καναδά, την Association Pierre Belon, Maison des Sciences de l ‘Homme, Paris, Γαλλία κ.ά.

Το 2018 πήρε την πρωτοβουλία ίδρυσης και έκτοτε έχει την ευθύνη της Βιβλιοθήκης Marie Blanche, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον πολιτιστικό του οργανισμό (ΔΟΠΑΠ). Για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης έχει λάβει τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) και της Περιφέρειας Αττικής. Τα πολύτιμα βιβλία της συλλογής της Βιβλιοθήκης συντηρήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου και της ΑΜΚΕ Αιγέας.

www.ainosculture.org

ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

Η Δρ Νίκη Τσιρώνη είναι ιστορικός – βυζαντινολόγος. Από το 1998 μέχρι σήμερα εργάζεται στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έλαβε το διδακτορικό της από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 2013 είναι εταίρος Βυζαντινών Σπουδών του Centre for Hellenic Studies – Harvard University, Washington DC και από το 2016 επισκέπτρια καθηγήτρια στο Stavros Niarchos Foundation – Centre for Hellenic Studies του Simon Fraser University, Vancouver CA. Είναι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας ΑΙΝΟΣ και της Βιβλιοθήκης Marie Blanche. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη λογοτεχνία και την παραστασιμότητα στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο, στην προσκύνηση της Θεοτόκου, στην ιστορία της τέχνης του βιβλίου κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους και στη μελέτη συναισθημάτων και γνωσιακών προτύπων.

Από τη δεκαετία του 1990 διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις, σεμινάρια και πολιτιστικά ταξίδια, καθώς και ερευνητικά προγράμματα διασύνδεσης της έρευνας με σύγχρονα συμφραζόμενα.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία, άρθρα και μελέτες μεταξύ των οποίων:

Επιστημονική επιμέλεια του τόμου Lament as Performance in Byzantium, Routledge (υπό έκδοση το 2022)

Επιστημονική επιμέλεια του τόμου Le livre: texte, image, objet, Association Pierre Belon, Fondation Maison des Sciences de l’Homme, Études Balkaniques 2020/1 (no 24), Paris https://www.cairn.info/

Επιστημονική επιμέλεια του τόμου ‘Όψεις Βιβλίων’: από τον κώδικα στην ψηφιακή τεκμηρίωση, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2021

Επιστημονική επιμέλεια του τόμου The Book in Byzantium: Byzantine and Post-Byzantine binding, Αθήνα 2008

Επιστημονική επιμέλεια με τον Β. Άτσαλο του τρίτομου έργου, Proceedings of the VIth Colloquium of Greek Palaeography, Αθήνα 2008

“Reconstructing Byzantine Bookbinding through Images and Objects”, στο Liz James και Anthony Eastmond (επιστ. επιμ.), Wonderful Things, Ashgate, 2012, 71-78

“The Body and the Senses in the Work of Cassia the Hymnographer: Literary Trends in the Iconoclastic Period”, Σύμμεικτα 16, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Αθήνα 2004, 139-157

ΒΕΡΟΝΙΚ ΜΑΓΚΝΕΣ

H Bερονίκ Κλεμάνς Μάγκνες είναι video artist και φωτογράφος με εξειδίκευση στην προβολή ιστορικών συλλογών και την οπτικοακουστική τεκμηρίωση της επιστημονικής έρευνας στην πολιτισμική ιστορία.

Γεννήθηκε στη Γαλλία, στη Brive la Gaillarde. Σπούδασε επαγγελματική φωτογραφία στην Ακαδημία της Limoges, ορθόδοξη φιλοσοφία και θεολογία στο Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και έλαβε ανώτατο δίπλωμα από το London College of Printing and Communication στην ιστορία και συντήρηση του βιβλίου, με ειδίκευση στον σχεδιασμό και στα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα.

Έχει οργανώσει και παρουσιάσει εκθέσεις στην Αθήνα, το Λονδίνο, την Οξφόρδη και το Παρίσι και εργάστηκε επί μία δεκαετία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, όπου και δημιούργησε το τμήμα αρχειακής ταξινόμησης και καταγραφής μαγνητοσκοπήσεων με σκοπό την προβολή του Μουσείου. Έχει εμπειρία στις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων καταγραφής και έχει αναπτύξει δεξιότητες στη συλλογή, αναβάθμιση και ανάδειξη αρχειακού οπτικοακουστικού υλικού σε ψηφιακή μορφή. Είναι ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΑΙΝΟΣ, και της σχεδιαστικής εταιρείας IMAGO-MAGNES FR, καθώς και υπεύθυνη συλλογών και σύμβουλος συντήρησης της συλλογής πολύτιμων βιβλίων της βιβλιοθήκης Μarie Blanche.

« Aenigma, Art of Bookbinding » https://youtu.be/pkUOwEB-Fqo

«Gregory Nagy – Peter Stein, a Dialogue» https://youtu.be/VepRguIL4pc

«Official Opening of the Marie Blanche Library» https://www.youtube.com/watch?v=LUva9VE2kUU

«Κυκλάδες: Παναγία η Μυριώνυμος – Cyclades: La Vierge aux mille noms» https://www.youtube.com/watch?v=dDZ1R96G-sU&t=208s

CATHERINE VELISSARIS

Σπούδασε νομικά στο Paris II με εξειδίκευση στην Πνευματική Ιδιοκτησία. Ίδρυσε το Λογοτεχνικό Τμήμα και το ελληνογαλλικό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (CTL) του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών. Παράλληλα, συνεργάστηκε ως υπεύθυνη της σειράς ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Actes Sud. Το 2000 ίδρυσε και διηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (EKEMEL). Ταυτόχρονα δημοσίευε άρθρα σε γαλλικά περιοδικά και το «Βήμα της Κυριακής» (ένθετο για το βιβλίο). Από το 2004 έως το 2012 διηύθυνε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και ίδρυσε/διηύθυνε την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Αθήνα.